Πολύποδες

πολυποδας

Ο πολύποδας ενδομητρίου είναι μια συνήθως καλοήθης νεοπλασία του ενδομητρίου. Παρουσιάζεται σε μία στις 10 γυναίκες ηλικίας 30-60 ετών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πολύποδες συνδέονται με το ενδομήτριο με μίσχο. Το μέγεθος ενός γυναικολογικού πολύποδα μπορεί να είναι από μερικά χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά. Μια γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει περισσότερους από έναν πολύποδες είτε στον τράχηλο είτε στο ενδομήτριο. Η παθογένεσή τους φαίνεται να έχει να κάνει με την οιστρογονική επίδραση επί της μήτρας.

Συμπτώματα
• Μεγάλη αιμόρροια κατά την έμμηνο ρύση (μηνορραγία)
• Αιμορραγία μήτρας ανάμεσα στις περιόδους (μητρορραγία)
• Αυξημένα βλεννώδη κολπικά υγρά.
• Υπογονιμότητα
• Αιμόρροια σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Διάγνωση
Ιστορικό :Η πρώτη υποψία μπορεί να τεθεί από τα συμπτώματα της ασθενούς (αιμορραγίες).
Γυναικολογική εξέταση : Διαγιγνώσκεται μόνο ο τραχηλικός πολύποδας
Το διακολπικό υπερηχογράφημα και o υπέρηχος Doppler : μπορούν να δώσουν μια πρώτη εικόνα, χωρίς να είναι 100% ακριβείς στη διάγνωση.
Πολλές φορές, ο πολύποδας ενδομητρίου δεν προκαλεί συμπτώματα, ιδίως όταν είναι μικρός. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διάγνωση γίνεται τυχαία με κολπικό υπερηχογράφημα και υστεροσαλπιγγογραφία (για έλεγχο υπογονιμότητας).

Θεραπεία

Τραχηλικός πολύποδας
Μπορεί να αφαιρεθεί πολύ εύκολα ακόμη και σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου με τη βοήθεια μιας θυριδωτής λαβίδας.

Ενδομητρικός πολύποδας
Διαγνωστική απόξεση: Αποτελεί την παλαιότερη μέθοδο αφαίρεσης ενδομητρικού πολύποδα, ωστόσο είναι μέθοδος τυφλή και δεν μπορεί να εξασφαλίσεις 100% την εξολοκλήρου αφαίρεση του πολύποδα.

Υστεροσκόπηση: Αποτελεί τη μέθοδο εκλογής. Ο ιατρός εισάγει από τον κόλπο μέσα στη μήτρα της ασθενούς μόνο ένα πάρα πολύ λεπτό εργαλείο με κάμερα, βλέπει ακριβώς τη θέση του πολύποδα και τον αφαιρεί χρησιμοποιώντας είτε ψαλίδι είτε μια ειδική αγκύλη διαθερμίας, το ρεζεκτοσκόπιο.

Πρέπει να αφαιρούνται οι πολύποδες;
Όταν ανευρίσκεται κάποιος ενδομητρικός πολύποδας σε κολπικό υπερηχογράφημα, ακόμη κι αν είναι ασυμπτωματικός, καλό είναι να αφαιρείται γιατί αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει συμπτώματα αιμορραγίας. Ωστόσο, στις νεαρές γυναίκες μπορούμε να διατηρήσουμε μια στάση αναμονής και παρακολούθηση. Κάτι τέτοιο δεν συστήνεται στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας πολύποδας ενδομητρίου μπορεί να περιέχει και κακοήθη κύτταρα (σε ποσοστό 0,5 σε 4.8%), οπότε καλό είναι να αφαιρεθεί έτσι ώστε να αποκλεισθεί η πιθανότητα κακοήθειας, υπερπλασίας ή κακοήθους εξαλλαγής στο μέλλον.
Συχνά οι πολύποδες μπορεί να συνυπάρχουν με υπερπλασία ενδομητρίου, η οποία θεωρείται προκαρκινωματώδης κατάσταση του ενδομητρίου, ιδίως αν πρόκειται για υπερπλασία ενδομητρίου με ατυπία. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο γυναικολόγος μπορεί να τοποθετήσει στο ενδομήτριο ένα μικρό σπιράλ, το οποίο εκκρίνει τοπικά προγεστερόνη (Mirena). Αυτό λειτουργεί σαν αντίδοτο και είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο για την πρόληψη του καρκίνου του ενδομητρίου.
Επίσης οι μεγαλύτεροι πολύποδες πρέπει να αφαιρούνται ώστε να αποτραπεί η πιθανή υπογονιμότητα, αλλά και η πιθανότητα να προκαλέσουν την αποβολή του εμβρύου σε περίπτωση που η γυναίκα μείνει έγκυος.