Πλάνο Παρακολούθησης

μαλανδρη μαρια

Στην πρώτη επίσκεψη (6η-8η εβδ.) θα σας ζητηθούν οι παρακάτω εξετάσεις:
1) Γενική αίματος
2) Γενική ούρων
3) Ομάδα αίματος, Rhesus (Αν Rhesus:αρνητικό→ Έμμεση Coombs)
4) Σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, SGOT, SGPT, γ-GT
5) VDRL
6) Αντι-Τοxo (IgG-IgM)
7) Αντι-CMV (IgG-IgM)
8) Αντι-Ερυθράς (IgG-IgM)
9) Αντι-HIVI-II, Αντι-HCV, HBsAg
10) Ηλεκτροφόρηση Αιμοσφαιρίνης-Τεστ Δρεπάνωσης
11) ΤSH, FT3, FT4
12) Tεστ Pap
Ανάλογα με το ιστορικό σας και τα συνοδά προβλήματα υγείας μπορεί να σας ζητηθούν περαιτέρω εξετάσεις.

11η-14η εβδομάδα (Επίσκεψη σε συνεργάτη της ιατρού ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΡΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ )
1) Υπερηχογράφημα κύησης και μέτρηση αυχενικής διαφάνειας: Είναι ένα υπερηχογράφημα στο οποίο προσδιορίζονται σοβαρές ανατομικές ανωμαλίες και μετριέται και η αυχενική διαφάνεια ( το πάχος του ιστού πάνω από τον αυχένα του εμβρύου). Η μέτρηση δείχνει την πιθανότητα για σύνδρομο Down καθώς και για άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
2) PAPP-A και β-hCG: Είναι εξέταση αίματος και σε συνδυασμό με την αυχενική διαφάνεια μας δείχνει τη συνδυασμένη πιθανότητα εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο.
3) Στο διάστημα αυτό μπορεί η έγκυος να υποβληθεί σε βιοψία τροφοβλάστης (χοριακών λαχνών) (CVS), για τον έλεγχο του γενετικού υλικού του εμβρύου, όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για χρωμοσωμικές ανωμαλίες ή ιστορικό γενετικά κληρονομούμενων παθήσεων (π.χ μεσογειακή αναιμία). Επίσης, γίνεται μέτρηση του μήκους του τραχήλου σε γυναίκες με ιστορικό πρόωρου τοκετού.

16η εβδομάδα
1) Υπερηχογράφημα ανάπτυξης
2) Γενική αίματος, Γενική ούρων (Kαλλιέργεια ούρων?)
3) Μετά τις 16 εβδομάδες μπορεί η έγκυος να υποβληθεί σε αμνιοπαρακέντηση, για τον έλεγχο του γενετικού υλικού του εμβρύου, όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

20η-23η εβδομάδα
1) Υπερηχογράφημα β’ επιπέδου (ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΡΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΙΑΤΡΟ): Είναι ένας υπέρηχος που εξετάζει με κάθε λεπτομέρεια την ανατομία του εμβρύου. Ελέγχεται εκ νέου η στατιστική πιθανότητα για κίνδυνο χρωμοσωμικών ανωμαλιών.
2) Επανάληψη των εξετάσεων για Τοξόπλασμα & CMV αν δεν υπήρχαν αντισώματα μνήμης και της έμμεσης Coombs σε Rhesus αρνητικές εγκύους.
3) Triplex καρδιάς της μητέρας, ΗΚΓ (ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ από Ειδ. Καρδιολόγο)

malandri-embryo

26η-28η εβδομάδα
1) Καμπύλη σακχάρου με 75gr γλυκόζης. Προληπτική εξέταση για τυχόν εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης.
2) Γενική αίματος, Γενική ούρων
3) Υπερηχογράφημα ανάπτυξης

32η εβδομάδα
1) Γενική αίματος, Γενική ούρων
2) Υπερηχογράφημα Doppler: Είναι ένα υπερηχογράφημα Doppler αγγείων που μετράει τη ροή αίματος στον ομφάλιο λώρο για να διαπιστωθεί εάν ο πλακούντας τροφοδοτείται επαρκώς ή αν υπάρχουν σημάδια πλακουντιακής ανεπάρκειας και ενδομήτριας καθυστέρησης της ανάπτυξης.

36η-38η εβδομάδα
1) Καλλιέργεια από την πρωκτογεννητική χώρα για Στρεπτόκοκκο ομάδας Β
2) Καρδιοτοκογράφημα (NST): Είναι μια εξέταση που βλέπουμε τη δραστηριότητα της μήτρας, εάν κάνει συσπάσεις ή όχι, και την κινητικότητα του μωρού. Αυτή η εξέταση συστήνεται κατά περίπτωση.
3) Γυναικολογική εξέταση για την εκτίμηση της κατάστασης και του μήκους του τραχήλου.

Aπό 32η-40η εβδομάδα κύησης η έγκυος θα ελέγχεται ανά 2-3 εβδομάδες (υπερηχογράφημα, NST), ανάλογα με τα ευρήματα και τις τυχόν επιπλοκές.
Από 26η-40η εβδομάδα τακτική μέτρηση της Αρτηριακής Πίεσης και του Βάρους. Η προεκλαμψία αποτελεί μια σοβαρή επιπλοκή της κύησης που εμφανίζεται αυτές τις εβδομάδες.