Επισκληρίδιος Αναισθησία

γυναικολογος μαλανδρη μαρια

Όσο διαφορετική είναι η κάθε εγκυμοσύνη, τόσο διαφορετικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο βιώνει  κάθε γυναίκα τις ωδίνες  του τοκετού, οι οποίες αντικειμενικά είναι ισχυρές. Η αλήθεια είναι ότι η εμπειρία του φυσικού τοκετού έχει όφελος στο συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ γονέων (κυρίως της μητέρας) και του παιδιού. Από την άλλη δεν είναι κακό να προσφέρεται κάποιας μορφής ανακούφιση! Εξάλλου, η ευαισθησία και η ανεκτικότητα στον πόνο δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, αρκετές γυναίκες καταφέρνουν να ελέγξουν τον πόνο με απλή αυτοσυγκέντρωση, με αναπνοές, με μασάζ ή άλλες μεθόδους ανώδυνου τοκετού.

Επιπλοκές

  • Υπόταση. Είναι η συχνότερη επιπλοκή (10%) και έχει σαν αποτέλεσµα την µείωση της µητροπλακουντίας κυκλοφορίας η οποία εκδηλώνεται µε διαταραχές του καρδιακού ρυθµού του εµβρύου. Η τοποθέτηση της επιτόκου σε πλάγια θέση ή η µετατόπιση της µήτρας αριστερά µε την τοποθέτηση υποστηρίγµατος στη δεξιά οσφυική χώρα, καθώς και η καλή προενυδάτωση αρκούν  ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση της υπότασης.
  • Παράταση του τοκετού γιατί η έγκυος δεν νιώθει την ανάγκη να εξωθήσει και αύξηση των ποσοστών εμβρυουλκίας. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι η επισκληρίδιος αναισθησία δεν επηρεάζει την εξέλιξη και τη διάρκεια της ενεργούς φάσης του πρώτου σταδίου του τοκετού. Τουναντίον βελτιώνει τις άρρυθµες συσπάσεις της µήτρας της πρωτοτόκου.
  • Μούδιασμα των ποδιών μετά τον τοκετό.
  • Ρίγος και παροδική αύξηση της θερμοκρασίας σώματος.
  • Ελαφρύς κνησμός στο πρόσωπο, το λαιμό και το θώρακα
  • Δυσπραξία της ουροδόχου κύστης, γι αυτό ο ουροκαθετήρας πρέπει να παραμένει για κάποιες ώρες μετά τον τοκετό.
  • Πονοκέφαλος. Συνοδά συµπτώµατα είναι η αυχενική δυσκαµψία, πόνοι στη ράχη, ναυτία, διαταραχές όρασης, ίλιγγος. Η αντιµετώπιση είναι συµπτωµατική και συνίσταται στη χορήγηση αναλγητικών και ηρεµιστικών, στην κατάκλιση και στην ενυδάτωση της µητέρας.
  • Ο κίνδυνος για μόνιμες βλάβες (π.χ. παραλυσία, επισκληρίδιο αιμάτωμα, απόστημα) είναι πολύ μικρός (σε μέσο όρο 1/30.000)

Τα πλεονεκτήματα της επισκληριδίου αναλγησίας:

·  Αναλγησία στον φυσιολογικό τοκετό. Δεν χρειάζεται να πάρετε κανένα άλλο αναισθητικό- ενδοφλεβίως ή ενδομυϊκώς-που θα είχε ίσως επίπτωση στο μωρό σας.
· Δίνει τη δυνατότητα ξεκούρασης της επιτόκου
·  Μειώνει τoν υπεραερισμό και την αδρεναλίνη του αίματος της εγκύου, δρώντας ευεργετικά στην σωστή αιμάτωση του εμβρύου
·  Είναι ιδανική σε περιπτώσεις υπέρτασης της κυήσεως/προεκλαμψία, σε ορισμένες καρδιοπάθειες και πνευμονοπάθειες
·  Γλιτώνετε τον κίνδυνο της νάρκωσης, ο οποίος ελλοχεύει πάντα, ακόμα και στην περίπτωση του τοκετού
·  Είναι ιδανική για τις Καισαρικές Τομές, εξασφαλίζοντας και πολύ καλή μετεγχειρητική αναλγησία.

Αντενδείξεις για τη διενέργεια της επισκληριδίου

·  Αιματολογικές διαταραχές – ασθενής σε αντιπηκτική αγωγή
·  Μόλυνση στην περιοχή εισόδου της βελόνας
·  Θρομβοκυτοπενία, διαταραχές στην πήξη του αίματος
·   Άρνηση επιτόκου